Lilled vaasist taldrikule
Isuäratav lugu sellest, millised lilled ja taimed taldrikule sobivad.
Kevad on käes ja tasapisi muutub ka meie toidulaud värskemaks ja värvilisemaks. Üks võimalus oma toitu värvidega ehtida ja maitsestada, on erinevad maitse- ja ilutaimed. Pärast pikka pimedat talveperioodi keha lausa karjub millegi värske järele. Oleme õppinud esimesi kevademärke enda jaoks kasulikult ära tarvitama. Noored naadid, nõgesed ja võililled on mineraalide- ning vitamiiniderikkad. Seetõttu tasuks neid kasutada salatites, smuutides aga miks mitte ka suppides ja pirukates.
Võililleõitest saab keeta moosi, mis pisut meenutab mett. Noortel võilillelehtedel puudub mõrkjas maitse, mistõttu sobivad hästi salatitesse.
Kui külastada erinevaid restorane, siis väga populaarseks on saanud ka lillede kasutamine toidus. Seda eeskätt garneeringuks. Juba üks väike õieke võib muuta toidu palju säravamaks ja elegantsemaks. Siiski tuleb lilleõite toiduks kasutamisel silmas pidada mitut asja.
Veenduda tuleb kindlasti, mis taimega on tegu ja kas selle kokkupuude toiduga on ohutu. Kunagi ei tohiks tundmatuid taimi toidu sisse kasutada. Isegi mitte kaunistuseks! Kasutatav taim peab olema kasvanud ilma keemilise töötluseta. Sellepärast tuleb olla ettevaatlik, kui kasutada lillepoodide poti- või lõikelilli, maitsetaimed muidugi on turvalised. Kindel saad olla ka siis kui kasvatad beebitaimest või seemnest ise. Looduses vabalt kasvavate lillede korjamisel tuleb vältida teeääri ja suure liiklusega kohti, kus on saastajateks tolm ja heitgaasid. Suviti ja sügiseti sinavad viljapõldudes rukkililled, mis sobivad ideaalselt toitu kaunistama. Ma ei soovita võõralt põllult siiski toiduilu hankima minna, sest paljud viljapõllud on keemiliste vahenditega töödeldud. Koduaiast on kõige ohutum. Toimima peaks reegli järgi – enne veendu, siis korja!
Tuntumad lilled meie toidulaual on võilill, saialill, aedkannike, mungalill ehk kress, rukkilill, saialill, nurmenukk, kirikakar, roos, kibuvits, aednelk, lavendel, aed-mustköömen, ahtaleheline peiulill ja fuksia.
Neid sobib kasutada nii tortide ja kookide kaunistuseks kui ka salatitesse. Suvisele aiapeole saab imeilusad jääkuubikud, kui panna mõned õied vee sisse jäätuma. Romantilisi kaunistusi magustoitudele saab valmistada roosi kroonlehtedest. Selleks tuleb pesta kroonlehed külma veega, kuivatada paberi vahel ja pintseldada pisut vahustatud munavalgega. Lõpuks raputada üle tuhksuhkruga, liigne suhkur maha raputada ja küpsetuspaberile kuivama panna. Selline kaunistus muudab hetkega magustoidu elegantseks ja romantiliseks.
- Foto: Maarja Paju
Ära ei tasu unustada ka aias kasvavaid maitse- ja ravimtaimi. Kaunid õied on näiteks murulaugul, piparmündil, basiilikul, tillil. Samuti ka paljudel viljapuudel ja marjadel – õunapuu, pirnipuu, vaarikas, maasikas.
Toekamat rooga saab valmistada suvikõrvitsa ja kõrvitsa õitest. Selleks tuleb õitsvatelt taimedelt noppida õied ja pesta hoolikalt. Et taim siiski hiljem vilja kannaks, korjata isaseid õisi. Õisi võib enne paneerimist täita meelepärasega või siis lihtsalt muna ja jahu paneeringus praadida.
Praegu on just õige aeg looduses teise pilguga ringi vaadata ja toidulauale värsket tervislikku materjali otsima hakata. Suvi ja selle värviline ilu ning maitsed pole ka enam mägede taga. Kunagi pole liiga hilja alustada millegi uue ja huvitavaga, olgu selleks kasvõi lillede sobitamine toiduga.
Loo kirjutas Maarja Paju, Hektor Cafe kondiiter
Lisa oma kommentaar