Murimäelt Põhja-Itaaliasse

Murimäe pererahvas Janika ja Ilmar käisid hiljuti Itaalias sealsete veinikeldritega tutvumas ning  veinitarkust koju kaasa toomas.

Veinireisil käidi taaskord koos Veinimaailmaga ning külastusest on juttu ka Veinimaailma blogis, lähemalt loe siit!

Valpolicella on piirkond Põhja-Itaalias, Verona provintsis, Garda järvest ida pool. Sealsel künklikul alal asuvad Itaalia ühed paremad viinamarjaaiad. Piirkond koosneb seitsmest külast: Pescantina, San Pietro in Cariano, Negrar, Marano di Valpolicella, Fumane, Sant’Ambrogio di Valpolicellaa ja Sant’Anna d’Alfaedo. Isegi piirkonna nimi viitab veinikeldritele – „Valpolicella“ ehk tõlkes justkui paljude keldrite org. Samas räägivad ka legendid, et „police“ nimes viitab keskajale, kui seal piirkonnas oli palju korrakaitsjaid. Igal juhul on veinipiirkonnana Valpolicella olnud tuntud juba alates Rooma ajast. Tuntumad veinid on Recioto ning kuivatatud viinamarjadest valmistatud kange vein Amarone.

Vigne

Amarone della Valpolicella ehk tavalisemalt Amarone on Veneto piirkonnas valmistatav vein. Vein on intensiivse maitsega, vürtsine, kirsi-, ploomi-, mustika- või rosinaaroomiga ja tavalisest kangem. Alkoholisisaldus on vähemalt 14% ja enam. Magusus ja kangus on tingitud valmistusviisist – viinamarju kuivatatakse peaaegu rosinaks, enne kui neist mahl pressitakse. Töö mahukus teeb veinist hinnalise veini. Peamised marjad, mida selle veini tegemisel kastutatakse on Corvina Veronese, Rondinella,  Molinara ja natuke uudsemana  Corvinone. Kui Amarone lastakse lõpuni käärida, nii, et suhkur tuleb välja, jääb vein kangem. Teise traditsioonilise veini – Recioto puhul aga katkestatakse temperatuuriga käärimisprotsess, mistõttu jääb vein magusam.

Selleks, et väärtustada ja hoida Valpolicella piirkonna veinipärandit on loodud ühendus S.N.O.D.A.R ehk SOVRANO e NOBILISSIMO ORDINE DELL’AMARONE E DEL RECIOTO. S.N.O.D.A.R on Valpolicella viie oru ühendus-organisatsioon, mis on asutatud 15. septembril aastal 1311 (lähemalt vaata siit). Tegemist on vennaskonnaga, kes tutvustab, hoiab, säilitab ja kaitseb Valpolicella veiniorgude veini head nime ning toetab Amarone ja Recioto traditsioonilist veinivalmistamist. Ühenduse liikmed ei ole kõik veinitootjaid vaid entusiasstid, kes soovivad kaasa aidata traditsioonide säilimisele.

SONY DSC

SONY DSC

 Ühest pidulikust tseremooniast said eeslased ka osa. Rüütliks löömine (Cavaliere – rüütel, inglise keeles Sir)  on nende organisatsiooni kõige kõrgem tunnustus ning see au sai ka Veinimaailmast Jaanusele osaks.

Lisaks said meie Murimäe Janika ja Ilmar koos pildile Tommasi veini loojaga (lähemalt uuri Tommasi veini kohta siit).

SONY DSC

Murimäe pererahva suurimaks üllatuseks oli reisil proovitud kuulus Amarone vein.  Üllatuslikult leidsid Janika ja Ilmar sarnaseid maitseid ja aroome ka oma Murimäe esimesest partiist. Murimäe Rondo (100%) vein on kääritatud koos kestadega ja hoitud tammes 5 kuud.  Aga kuna esimesel katsel sai hüdromeetri näitu veidi valesti loetud ja lisatud pisut palju suhkrut, on selle tulemusena tegemist ka päris kange ja magusamaitselise dessertveiniga ( alk. 16%).

Kel tuleb ka tahtmine selle loo peale viinamarjade ja viinapuudega tegeleda – varsti saabuvad Jardini Aianduskeskusesse müügile ka viinapuuistikud ning istutamiseks paras aeg saab küpseks juunis!

Lisa oma kommentaar

Lisa kommentaar