Õssiku söögilaud

          Seekord jutustame Teile loo, kuidas valmis Õssiku maitseroheliste kast, andes Teile mõningaid näpunäited.

Kellel seda veel enda kodus pole, siis kindlasti soovitame, kuna see annab tuppa imelise maitserohelise lõhna, on ka väga stiilne ning nendest saab valmistada maitsvaid toite. Nii et tule Jardini aianduskeskusesse ja vali endale sobiv kooslus välja! Muidugi on meil väga toredad ja sõbralikud teenindajad, kes hätta jäämise korral, saavad abiks olla.

Järgnevas loos räägime siis samm-sammu haaval, mida teha ja mida mitte teha. Veel tuleb juttu maitsetaimede kasutamisest toidus ning mõned meditsiinilised toimeained. Selles loos saad ka teada, miks Õssik just sellise koosluse endale valis.

Head katsetamist!

 

 

 

 

Kasutasime järgmisi maitsetaimi:

 

Kuidas valmib üks Õssiku maitsetaimede istutuskast?

 

 

  1. Valida välja sobiv kast ning põhja alt aukude puudumise korral, teha need sinna ise
  2. Mullaks kasutame Substral Naturen Terra Humus mulda

 

 

 

3. Pool kastist täita mullaga, vajadusel hiljem juurde lisada

4.

  • Soovitavalt oleks hea istutada ennem suuremad taimed ja seejärel väiksemad sinna vahele paigutada, kuid tuleb arvestada ka väikese vahega, et nad liiga lähedal üksteisele poleks. Taimed vajavad kasvuruumi.
  • Kui taimed pole eelnevalt kastetud, siis seda kindlasti eelnevalt teha, kuna kui pole piisavalt niiskust võib taim ära kuivada
  • Maitsetaimede kastis olev muld peab kindlasti kogu aeg ühtlaselt niiske olema, muidu kuivavad maitsetaimed ära. Vältida aga ka liigset kastmist!


 

 

 

 

 

 

5. Kui taimed on alla ringiratast moodustanud tugeva juurestiku, siis tuleb see enne mulda asetamist kääridega läbi sälgutada ning seejärel sälgutatud kohad kahte lehte laiali tõmmata. Selle tulemusel taimed juurduvad paremini.

Nagu ka eelnevalt soovitasime, siis alguses istutasime suuremad taimed. Esimeseks võtsime hariliku pune.

Harilik pune on meeldiva vürtsika lõhnaga taim, mida meil tuntakse vorstirohu nime all. Maailmas tuntakse punet pitsa maitseainena oregano nime all. Kasvatatakse ilutaimena püsilillepeenras ning maitsetaimena ürtide hulgas. Ravimtaimena on rahustav, sekretsioone suurendav, seedimist soodustav, põletikuvastane, leevendab spasme, sapipõiepõletikku ja maksavaevusi, reumaatilisi valusid ja liigesepõletikku. Maitsetaimena lisatakse punet soolastele toitudele. Pune on levinud maitsetaim verivorsti            ja pitsa valmistamisel. Sobib ka teena joomiseks.

Järgmiseks Õssiku maitsetaimede kasti valisime mündi.

Mündid on maailma tähtsaimad ning tuntuimad maitseürdid ja ravimtaimed. Münte kasutab suurel hulgal ravimitööstus, sealhulgas ka ravimite maitse parendamiseks. Suurtarbijateks on karastusjooke, närimiskummi, maiustusi, tubakatooteid, kosmeetikume ja parfüüme tootvad tööstusharud. Rahustab mässavat kõhtu, leevendab sapivoolmeid ja gaasivaevusi ning isegi vähendab peavalu. Maitsestamisel tuleks müntidega aga olla kitsi, sest nad varjutavad hõlpsasti kõik nõrgemad maitsed. Rohemünt on maitseainena populaarne Briti köögis, eriti lambaliha maitsestamisel, aga ka lambalihaga koos serveeritavate mündikastme ja -tarretise valmistamisel.

Kolmandaks võtsime rosmariini.

Rosmariin on meeldivalt aromaatne, vürtsika maitsega, meenutab kamprit. Maitseainena tarvitatakse enne õitsemist kogutud lehti. Rosmariin sobib tugevamaitseliste liha- ja kalatoitude maitsestamiseks, samuti võib rosmariini lisada suppidele ja pajaroogadele, küpsetatud või grillitud toitudele. Eriti hästi sobib rosmariin ulukilihast toitudesse. Rosmariin sobib hästi ka küüslaugu, peterselli, harakputke ja estragoniga. Tarvitatakse nii kuivatatult kui ka värskelt. Värske rosmariinioks on väga dekoratiivne ja seda kasutatakse sageli praadide kaunistamiseks. Kasutatakse väikestes kogustes. Prantsuse köögis kuulub rosmariin supivürtside komplekti, mis pannakse suppi 5-6 minutiks. Rosmariini tuleb kasutada nagu loorberilehti. Üleseismisel annab supile kibeda maitse. Koos loorberiga rosmariini tavaliselt ei kasutata. Köögiviljatoitudest sobib hernepüree ja lillkapsatoidud.

Sidrunmeliss

Keskajal kasutati melissi palju ravimtaimena. Sellega raviti haavu, hambavalu, marutõbise looma hammustusi ning rasedusaegset iiveldust. Usuti, et meliss aitab juuste väljalangemise vastu ning et melissilehtedega täidetud amulett toob õnne ja armastust. Lehed eritavad intensiivset sidrunilõhna, eriti kui neid katki hõõruda. Meliss tuleb lisada värskena, kuumutades kaotab ta oma meeldiva aroomi. Õitsemise ajal toimeainete koostis taimes muutub, mille järel lõhn ja maitse muutuvad ebameeldivaks, seega tuleks ürti lõigata kindlasti enne õitsemist. Meliss sobib tänu oma sidrunilõhnale kõikide toitudega, millega sobib sidrun: salatid, kala ja supid. Melissi eeterlik õli mõjub rahustavalt ja seda soovitatakse stressi ja unehäirete korral. Hea meetaimena annab meliss omapärase maitse ja aroomiga mett (kuni 160 kg/ha).

Tüümian

Enne külmkapi leiutamist aitas tüümian lihal värskena püsida. Tüümiani taim sisaldab tümooli – ainet, millel on tugevad antiseptilised ja seenevastased omadused. Ürdina on tüümian väga hea maksa töö toetaja, aidates kehal jääkainetest vabaneda. See toetab ka immuunsüsteemi ja palju muud. See sobib eriti hästi vahemeremaadest pärit toitusid maitsestama. Seedimist soodustava toime tõttu tasub seda lisada rasvastele lihatoitudele. Erinevalt paljudest teistest ürtidest talub tüümian ka pikka keetmist. Kuivatatud ürdil on tugevam mõju kui värskel.

Basiilik

Basiiliku maitse- ja lõhnabukett on tagasihoidlik ega varjuta teisi. Seetõttu sobivad selle taime kõrvale mitte ainult Vahemere maades nii soositud juust, tomat ja küüslauk, vaid ka paljud muud toiduained. Tagasihoidlik võiks basiilikuga olla ahjupraadide maitsestamisel, kuid kartuli, kala, seente, segasalatite, hakklihakastmete ja muidugi pastaroogade puhul võib maitsestamine olla julgem. Suurepärase maitse annab basiilikuoksake ka toiduõlile ja naturaalsele äädikale. Kuumadele roogadele lisage basiilik alles taldrikus või pärast anuma pliidilt tõstmist. Parimaks näiteks basiiliku maitse- ja lõhnaomadustest on maailmakuulus pesto kaste. Aknalauale pandud basiilikutaim või akna kõrvale riputatud ürdikimbuke hoiab kärbsed köögist eemal, hõõguvatele sütele visatud oksakeste lõhn aga peletab sääski. Basiiliku tõmmisega loputamine leevendab igemepõletikku. Ravimtaimena peamiselt kasutatakse seedimise edendamiseks, spasmide leevendamiseks ja vannivette lisatult ergutamiseks.

Punane basiilik

Tema maitse on tugevam kui rohelisel basiilikul. Populaarne taim salatites ja oma värvi tõttu toidu kaunistamisel. Väga hea omleti ja pitsade maitsestamisel. Sobib ka näiteks toiduõli pudelisse maitse andmiseks.

 

Pune, rosmariini ja mündi puhul tuleb vähemalt pool taimest tagasi lõigata, kui on juba liiga pikaks kasvanud või õitsema läinud. Siis püsivad taimed värskena, kasvatades uusi noori kasve. 

 

6. Valmis see saigi !

„ Selline näeb siis minu „Õssiku“ maitsetaimede kast välja! Selles kastis on minu kaks kõige paremat rohelist… ja nendeks on basiilik ja tüümian. Basiilikut ma muidu ei söö aga ma teen basiiliku okstest tavaliselt kaelakee endale, et suvel mind kärbsed ei tülitaks. Teised sõbrad mul koplis rääkisid niimoodi ja proovisin ise ka ning tõesti töötab see. Tüümiani ma samuti ei söö, kuna seda ma tavaliselt panen ümber enda, sõbrad koplis jälle rääkisid, et see pidi hästi säilitama mind. Koguaeg olen värske ja noor. Kuigi olen juba 10 aastat vana aga ikka näen välja nagu oleksin alles 5. Kuid teisi taimi ma ikka söön, need maitsevad mulle väga hästi, soovitan ka Teile neid!“

“Tegin selfie sõpradega”

 

  • Ei soovita eelnevalt nimetatud maitsetaimedega kokku panna verevat oblikat, kuna see on püsiktaim ning aktiivse paljunemise korral võib teised taimed lämmatada. Sobib ideaalselt üksikult potti või siis aiamaale, kuna talub hästi külma ning kasvab iga-aastaselt.

  • Samuti pole soovitav teistega ühte kasti panna lehtkapsast, kuna see ajab ennast nii laiali, et teised taimed varjuvad tema alla ära. Kuid sobib samuti ideaalselt üksikuna potti.

 

Tänan lugemast ning kohtume taas!

 

Loo kirjutas Jardini praktikant Mari-Liis koos Aianduskeskuse aednike Helju ja Heleniga

Lisa oma kommentaar

Lisa kommentaar

Eritellimus