Ahju puhastamine on üks neist kodustest töödest, mida kiputakse tihti viimasele hetkele lükkama. Aja jooksul kogunevad ahju seintele ja põhja rasv, toitujäägid ja kõrbenud mustus, mis muudavad toidu maitset ning võivad isegi mõjutada ahju töökindlust. Hea uudis on aga see, et ahju saab tõhusalt puhastada ka ilma keemiliste puhastusvahenditeta – koduste vahenditega, mis on ohutud nii loodusele kui ka teie tervisele. Allpool leiad praktilised ja toimivad nipid, mis muudavad ahjupuhastuse lihtsamaks ning tulemus püsib kauem puhas.
Miks tasub ahju regulaarselt puhastada
Paljud inimesed teevad vea, oodates ahju puhastamisega seni, kuni rasv ja mustus on juba tugevalt kõrbenud. Regulaarsel hooldusel on aga mitu eelist:
- Parem toidu kvaliteet: Puhas ahi tagab, et erinevate roogade lõhnad ja maitsed ei segune ega jää pinnale pidama.
- Tervislikum küpsetamine: Kõrbenud rasv võib eraldada ebameeldivaid lõhnu ja isegi tervistkahjulikke ühendeid.
- Aja ja raha kokkuhoid: Kui teed puhastust tihti, kulub selleks vähem aega ja puhastusaineid.
- Pikendab ahju eluiga: Rasva ja mustuse eemaldamine aitab vältida kuumuse ebaühtlast jaotumist ja tehnilisi rikkeid.
Ettevalmistus enne puhastamist
Enne kui hakkad ahju puhastama, tasub läbi mõelda mõned praktilised sammud. Eemalda ahjust kõik küpsetusplaadid, restid ja muud eemaldatavad osad. Lase ahjul täielikult jahtuda ning kata põrand õhukese ajalehe või vana rätikuga, et kaitsta pinda tilkuvate vedelike eest. Nüüd oled valmis alustama puhastust loodussõbralike vahenditega.
Kodused vahendid rasva ja kõrbenud toidu eemaldamiseks
Siin on mõned kõige tõhusamad kodused vahendid, mida võid kasutada ahju põhjalikuks puhastamiseks ilma keemiliste abivahenditeta.
Sooda ja vee segu
Sooda on klassikaline ja usaldusväärne puhastusvahend, mis on õrn pindadele, kuid tõhus rasva vastu. Segage umbes pool tassi söögisoodat väikese koguse veega, kuni tekib paks pasta. Kanna see pasta ahju sisepindadele (väldi kütteelemente) ning lase sellel mõjuda vähemalt 8–12 tundi või üleöö. Järgmisel päeval pühi pind niiske lapiga puhtaks. Jonnakamate laikude korral kasuta pehmet käsna või plastist kaabitsat.
Äädikas ja vesi pihustuspudelis
Äädikas aitab neutraliseerida lõhnu ja lõhub rasva. Sega võrdses koguses äädikat ja vett ning pihusta seda soodaga kaetud pindadele – reaktsioon aitab mustust lahti leotada. Lase segu mõjuda 20–30 minutit ja pühi niiske lapiga ära. Vajadusel korda protseduuri.
Sidrunimahl aurupuhastusena
Sidrun on looduslik rasvalahusti ja annab samal ajal meeldiva lõhna. Pigista kahe sidruni mahl kuumakindlasse anumasse, lisa veidi vett ja aseta see anum eelsoojendatud ahju (temperatuur umbes 120 °C) umbes 30 minutiks. Auru abil pehmenevad mustusekihi jäägid ning neid on pärast lihtne niiske lapiga eemaldada.
Soola kasutamine raskesti eemaldatavatele kohtadele
Kui märkad ahjus spetsiaalselt kõrbenud toidujäänuseid, kata need märjaks tehtud soolaga. Lase seista tund aega ja pühi siis puhta lapiga. Sool aitab mustust õrnalt lahti hõõruda ilma kriimustusi tekitamata.
Ahjuplaatide ja restide puhastamine
Tihti jäävad just restid ja küpsetusplaadid kõige mustemaks. Et neid tõhusalt puhastada, pane need vanni või suurde kraanikaussi sooja vee ja söögisooda seguga likku. Lisa soovi korral veidi äädikat, lase 1–2 tundi mõjuda ja puhasta käsna või harjaga. Kui plekid on väga tugevad, võib kasutada metallist svammi.
Ahjulõhnade neutraliseerimine
Pärast puhastust võib ahju ikka jääda kerge äädika või toidujääkide lõhn. Et ebameeldivad aroomid kaoksid, pane ahju väike kauss, kuhu on segatud sooda ja kuiv kaneel. Lase sellel mitu tundi seista – sooda imab lõhnad ja kaneel jätab meeldiva aroomi. Teine nipp on küpsetada ahjus 10–15 minutit mõned apelsinikoored; ka see aitab lõhna neutraliseerida.
Ennetavad võtted ahju puhtana hoidmiseks
- Kata küpsetusplaadid küpsetuspaberi või fooliumiga, et vältida toiduraasukeste kogunemist põhja.
- Pühi väiksed plekid kohe pärast jahtumist – nii ei jõua need tugevasti kinnituda.
- Kasuta kord nädalas kiiret sooda- ja äädikapuhastust, et vältida pinnale kogunevat rasva.
- Ventilatsiooni kontrollimine aitab vähendada aurude ja rasva sattumist ahju sisemusse.
Korduma kippuvad küsimused (KKK)
Kui tihti peaks ahju puhastama?
Kui kasutad ahju regulaarselt, soovitatakse teha põhjalik puhastus iga 1–2 kuu tagant. Väikeste plekide eemaldamine pärast igat kasutuskorda aitab vähendada vajadust suure puhastuse järele.
Kas kodused vahendid on sama tõhusad kui keemilised puhastusvahendid?
Jah, kodused vahendid võivad olla sama efektiivsed, eriti kui puhastus tehakse korrapäraselt. Nende eeliseks on ohutus – nad ei sisalda mürgiseid kemikaale ega jäta pindadele jääke.
Kuidas puhastada ahjuklaasi?
Ahjuklaasile tekivad tihti rasvaplekid, mida saab eemaldada sooda ja veega tehtud pastaga. Kanna see klaasile, lase mõjuda 30 minutit ning pühi niiske lapiga ära. Vajadusel korda.
Kas aurupuhastus sobib kõigile ahjutüüpidele?
Enamasti küll, kuid enne sidruniauruga puhastamist tasub kontrollida tootja juhendit – mõnele mudelile ei pruugi aurupuhastus sobida, eriti kui ahi on isepuhastuv funktsiooniga.
Mida teha, kui ahjus on põletatud lõhn?
Kui lõhn on tugev, sega väikeses kausis sooda ja äädikas ning aseta see avatud ahju mitmeks tunniks seisma. See aitab neutraliseerida ebameeldivaid lõhnu. Samuti aitab ahjus kuivatatud apelsini- või sidrunikoori küpsetamine.
Kasulikud lisasoovitused ahjuhoolduseks
Lisaks regulaarsele puhastamisele tasub pöörata tähelepanu ka väiksematele hooldustöödele, näiteks tihendite ja ukselingi kontrollimisele. Kui tihendid on mustad või kulunud, ei pruugi ahi soojust korralikult hoida, mis mõjutab nii küpsetustulemusi kui ka energiakulu. Puhasta tihendeid niiske lapiga ja vajadusel määri neid vähese silikoonõliga. Samuti on mõistlik kord aastas lasta spetsialistil vaadata üle ahju tehniline seisukord, eriti kui tundub, et kuumus jaotub ebaühtlaselt.
Kui võtad need lihtsad, kuid tõhusad nipid oma kodusesse rutiini, saad nautida puhtamat, paremini töötavat ja kauem kestvat ahju – ning toiduvalmistamine muutub oluliselt mõnusamaks kogemuseks.
